fra NFAs ref gr for EPJ og elektronisk samhandling
Redaktører for temaet: Morten Finckenhagen, Ole Andreas Bjordal, Regin Hjertholm
NB: Se også Kjernejornal - samstemming av medisinlister er et viktig grunnlag for kjernejournal.
!!! EPJ-LØFT DELPROSJEKT 1 - overordnet kravspek til høring (skrevet 08 mars 2011 rh)
Overordnet kravspek for verktøy for samstemming av medisinlister i EPJ er klar til høring. Følg lenken til KITHs hjemmesider og gi tilbakemelding til prosjektleder Astrid Brevik Svarlien innen 21 mars. NFA tar sikte på styringsgruppebehandling 8 april 2011.
http://www.kith.no/templates/kith_page____3639.aspx
Begreper: (skrevet 11 okt 2010 rh)
PLO – PLeie og Omsorg
LiB - Legemidler i Bruk
ViB – Varer i Bruk (LiB + næringsmidler, bleier, diabetesutstyr m.m.)
Nasjonal standard FEST 2.4 skal brukes i all samhandling, ikke bare i eResept. (oppdatert 30 mars 2010 rh/oab)
En forutsetning for samhandling for samstemming av medisinlister er at alle bruker nasjonal standard som kan forstås av alle systemer.
FEST er den nye ”altomfattende” varekatalogen og er altså forskrivningsgrunnlaget i EPJ nå. Det er en sammenstilling av opplysninger fra mange kilder og Legemiddelverket har gjort denne sammenstillingsjobben.
FEST er utviklet på grunnlag av det behovet en har sett i eResept. Legene har vært meget sentrale i kravene til FESTinnhold. Det er meningen at alle forskrivere, HFene, utlevere og Helfo skal ha samme grunnlaget i form av FEST.
FEST skal oppdateres hyppig (foreløpig hver 14. dag, etter hvert vesentlig hyppigere) automatisk via NHN og oppdateringene skal komme rett inn i EPJ.
EPJ i markedet i Norge nå bruker Fest versjon 1, (bortsett fra alle pilotbrukerne i eResept som har har oppgradert til versjon 2.3 og 2.4). Alle PLO systemer bruker FEST versjon 1. Det er per nov 2010 ikke samsvar mellom strukturen på ELIN-K meldingene, dagens henvisninger /epikriser og FEST v2.4.
Versjon 1 er begrenset
Versjon 2.3 har følgende innhold:
• Legemiddelfakta (virkestoff, navn, form, styrke, ATC)
• Pris og refusjon
• Bytteliste
• Virkestofforskrivning
• Varsel fra Legemiddelverket (bivirkninger, forsyningssvikt)
• Kriterier for individuell refusjon
• Legemidler som krever godkjenningsfritak
• Preparatomtaler
• Medisinsk forbruksmateriell
• Næringsmidler
Modellert i versjon 2.4 (= HF/Sykehus -FEST) som kommer på nyåret 2011.
Lovlige administrasjons-veier
• Tillatte blandinger
• Doseringsvarsel
• Om tablett/kapsel kan deles/åpnes/knuses
• Løpenummer (endose)
• Doseringskodeverk
• Interaksjoner
• Indikasjon – Legemiddel/dosering
• utleveeringsmelding basert på papirresepter
Det er således mange gode grunner og spesielt viktige faglige grunner for oss leger til å oppgradere til versjon 2.4.
Kommunene har hittil ikke vært involvert i arbeidet med FEST-2. Det kan derfor være behov der som ikke er ivaretatt, på samme måte som sykehusene har definert behov i sykehus-FEST. Allmennlegenes behov skal imidlertid være dekket av FEST v2.4 .
Status 30 mars 2011
-Winmed 3 hadde laget støtte for FEST v 1 pr mai 2008. De har nå videreutviklet til støtte for FEST v2.4 som er klar til pilot om ikke lenge.
-System X og Plenario har støttet v 2.3 i eResept pilot fra medio 2010.
-System X har laget støtte for FEST v2.4 og går i pilot med dette om ikke lenge.
-Plenario har ikke utviklet støtte for v2.4 av FEST.
-Forskrivningsmodulen (FM) har utviklet støtte for FEST v2.4 og er klar til pilot om ikke lenge (FM er den eneste applikasjon som har gått rett inn i FEST v 2.4). Winmed 2.X har nå et godt fungerende grensesnitt mot FM.
Synkroniseringsverktøy i EPJ for samstemming av medisinlister (skrevet 11 okt 2010 rh)
I eResept sendes elektronisk utleveringsmelding til rekvirerende lege og fastlege for eResepter og papirresepter når pasienten har hentet varer på apotek. Ved å nyttiggjør seg utleveringsmeldinger og oppslag i Reseptformidleren kan fastlege bruke disse opplysningene til å editere LIB (legemidler i bruk). Det genereres ny elektronisk resept ved hver doseendring og vi oppdaterer dermed andre leger også på den måten via reseptformidler. Reseptformidlerens opplysninger om resepter og deres historikk (maks 1 mnd) er en støtte, men ikke nok for å ha kontroll på LiB.
EPJ-løftet vil derfor gå et skritt lenger og lage en synkroniseringsfunksjon i EPJ. Vi ønsker at rett informasjon hele tiden skal følge pasienten og kan da ikke alene bruke reseptformidleren i eresept som kilde.
Legemiddellister skal mottas i strukturert form (FEST2) fra henvisning/epikrise/PLO og kjøres mot mottakers medisinliste. Forskjeller skal flagges slik at man kan ta stilling til dette og bestemme NY gjeldende medikasjon (egentlig varer i bruk=VIB).
Kopi av korrekt liste sendes med få tastetrykk elektronisk til hjemmesykepleie, kjernejournal og apotek (særlig ved multidose)
ideskisse til samstemmingsverktøyet er beskrevet i dokumentet: ELIN-k konferansen Regin febr2011.ppt Dokumentarkiv
Samstemming lege – PLO i kommunen (ELIN-k meldinger) (skrevet 11 okt 2010 rh)
I eResept har det vært planlagt en automatisk oppdatering av PLO etter endring av LiB , men foreløpig arbeides det ikke med denne meldingen.
ELIN-k meldingene må over på FEST 2 formatet. Dette har ligget i prosjektet hele tiden, men først når FEST 2 er stabil. Det er FEST 2.4 som skal breddes og denne versjonen er foreløpig ikke ferdig testet og stabil.
Fastleger og hjemmesykepleie utveksler allerede PLO-meldinger via ELIN-k og nå Meldingsløftet i kommunen. Det skal ikke så mye til å bytte legemiddleavsnittet fra FEST1 til FEST2. Dette er kanskje det viktigste sted i samhandlingskjeden og også det stedet man lettest kan komme i gang.
Hvordan få strukturert medikasjon i epikrise fra sykehus NÅ ! (skrevet 11 okt 2010 rh)
Sykehusene trenger 3-4 år på å få sine interne elektroniske medikasjonssystemer opp å gå, først da kan disse systemer levere automatisk uttrekk av medisinliste til epikrisen. Se medisinprosjekt helse SørØst som ble presentert på HelsIT 2010. I dag eksisterer det mange ulike systemer og papirkurver er fremdeles mye brukt. Sykehusene må få lov å bruke år på å rydde internt, men vi bør kreve at de samhandler med andre aktører via FEST 2 standard når pasienten forlater sykehuset. Uten dette får man ikke et enhetlig og sømløst pasientforløp.
For å sikre samstemming av medisinlister nå kan ikke sykehusene vente 3-4 år med å strukturere medikasjon i epikrisene. Hva kan gjøres for samhandling mens man venter på at sykehuset skal løse interne problemer? Skal sykehus EPJ-leverandørene (særlig DIPS) lage sin egen modul hvor legene kan strukturere medikasjon når epikrise skrives eller skal de lage et grensesnitt mot eResepts Eksterne Foreskrivningsmodul?
eResepts eksterne foreskrivningsmodul finansieres av Helsedirektoratet og vil være ferdig våren 2011. Den har full funksjonalitet som legemiddelmodul og skal kunne erstatte legemiddelmoduler i alle EPJ uten eResept. Den baserer seg på FEST ver 2.4 og er utviklet på bakgrunn av Rekvirentprosjektets kravspesifikasjon (utarbeidet av 15 leger). Det er full eReseptfunksjonalitet i modulen, med kommunikasjon til reseptformidleren, elektroniske søknader og elektronisk svar til/fra Helfo og SLV. I prinsippet kan den benyttes av alle EPJ dersom det lages grensesnitt til forskrivningsmodulen. I grensesnittet kan en eksempelvis hente LiB fra forskrivningsmodulen inn i epikriser, henvisninger og annen elektronisk korrespondanse.
Det store spørsmålet blir om løsningen blir brukervennlig nok til å taes i bruk. Modulen vil kreve at legene selv legger inn legemidlene i epikrisen. Det kan bli en stor kulturell ufordring hvor tusenvis av kolleger må endre arbeidsrutiner. Derfor må dette tidlig forankres hos legene på sykehus før man går for langt med utviklingen av IKT-verktøyet. Man må argumentere godt faglig og helst gi dem andre gevinster tilbake. Evt. kan annet personell ut fra legers sykehuskurver eller diktering føre inn legemidler i epikrisen via foreskrivningsmodulen og så signerer legen etterpå. Dette er en viktig sak for våre PKOere.
Fordi sykehusene må igjennom endringer de nærmeste årene er det viktig å ha modulær oppbygging i epikrisene som gjøre det enkelt å bytte ut deler av informasjonselementene på en mer dynamisk måte en dagens statiske epikrisemeldinger. Dagens epikrisemelding har veldig begrensete muligheter til å overføre legemidler strukturert, og det er ikke mulig å benytte datastrukturer fra FEST2 uten å revidere meldingen. I dag har ingen EPJ-system på sykehus implementert ”Den gode epikrise”, men de har tilrettelagt for strukturert rapportering i Utskrivningsrapporten, og denne skal i prinsippet inneholde alle samme inndelingene som den gode epikrisen.
ELIN-k utskrivningsrappport/tverrfaglig epikrise kan lettere oppgraderes til å romme FEST 2. PLO-meldingene er bygget opp på en mye mer hensiktsmessig måte og har en felles XML-struktur som benyttes i alle meldingene, inkludert meldingen for overføring av legemiddelinformasjon. Måten PLO-meldingene er bygget opp på vil muliggjøre at de samme XML-strukturene kan gjenbrukes i en tjenesteorientert arkitektur og benyttes ved overføring via webservices i stedet for XML-meldinger over SMTP. Løsningene vil kunne leve i parallell, og grensesnittet mot EPJ vil kunne være likt uansett om legemidddelinformasjonen overføres i en ”statisk” epikrise, utskrivningsrapport, henvisning eller i en mer synkron overføring av journalopplysninger som etterspørres eller det er tjenestelig behov for.
ELIN-k prosjektet har hele tiden sagt at legemiddelinformasjonen skal oppdateres i PLO-meldingene når FEST er stabil, og vi har spilt inn et forslag til nasjonalt meldingsløft om at det innføres en XML-struktur for legemddelinformasjon som benyttes i alle XML-meldingene (se vedlagte Word-notat som også beskriver forslag til prosess).
KITH anbefaler: Implementer en felles XML-struktur for legemiddelinformasjon i alle XML-meldinger når FEST 2 er stabil
Fullstendig oversikt over legemidler i bruk (LiB) og/eller bare endringer i epikrisen (skrevet 11 okt 2010 rh)
En del sykehusspesialiteter som kirurger, gynekologer , øyeleger, ØNH med flere har ikke tradisjon for å skrive LiB i epikrisen. Mens vi venter på automatisk uttrekk av LiB fra sykehusets systemer, må sykehuset i det minste pressisere hva de har endret i pasientens LIB. Medikasjonskapitlet i epikrisen skal være strukturert. Her kan man legge inn fullstendig medisinliste (LiB) eller man kan nøye seg med å orientere om endringer i medikasjon.
For at dette skal fungere må hver eneste oppføring i listen markeres med:
1) Seponert 2) Nytt medikament 3) Dose-endring 4) uendret 5) usikker
Da står vi fremdels igjen med ett verktøy og en liste. Den kan så filtreres og presenteres på ulike måter hos både avsender og mottaker. Vårt synkroniseringsverktøy må kunne takle disse ulike variantene. Fordelen er at det kan bli færre felt å fylle ut("manuelt") for utskrivende lege og da er det større sjanse for at de gjør det. Det er raskere å føre opp endring på 2 medikament enn alle 14
medikament pasienten bruker.
Epikrise og/eller utskrivningsnotat/fellesepikrise (skrevet 11 okt 2010 rh)
Vi vil ha skikkelig epikrise den dagen pasienten reiser hjem og ikke noe mere. Vi vil ikke ha doble og multiple oppføringer i samme sak. På den annen side er dagens epikrise for primitiv, den må over i nytt format om en skal få strukturert medikasjonen i FEST2 format. ELIN-k utskrivningsnotat er langt enklere å oppgradere til FEST2 standard og derfor interessant. Se mere om vanlig epikrise kontra utskrivningsnotat under tema henvisning-epikrise
Multidose (skrevet 11 okt 2010 rh)
Leverandørene sier det blir et større prosjekt hvis multidose skal inn i strukturert medikasjon fordi multidose krever Klokkeslett og dose til pakkemaskin: Ingen epj har dette i sitt grensesnitt og derfor blir det en mye større jobb enn å implementere FEST 2.4 alene.
EResept ivaretar multidose, men det er skjøvet på fordi apotek trenger mer tid. Det kommer i 2011. Legen merker pasient i EPJ med ”multidose” for pasienter som skal ha legemiddelhåndtering via automatisk pakking av dosedispenserte legemidler (multidose). Det skal også være mulig å merke i EPJ om pleie- og omsorgstjenesten (PLO) har overtatt legemiddelansvaret for valgt pasient. Det skal være mulig å registrere sone/distrikt (i følge liste i adresseregister og basert på om pasienten har gitt fullmakt til at PLO har overtatt legemiddeladministrasjonen for pasienten) og kontaktperson for pasient.
Til kommunikasjon av varer i bruk for pasient som bruker multidose benyttes eResept melding M25 Varer i bruk. Meldingen inneholder en oversikt over alle legemidler, næringsmidler og naturmedisiner som er registrert på pasienten. Den skal også inneholde resept-ID til alle elektroniske resepter som inngår i multidosebehandlingen. Varer i bruk (M25) benyttes mellom rekvirent og apotek for å kommunisere hva som er ønsket behandling og hva som skal multidosepakkes. Meldingen inneholder 3 underkategorier: melding fra lege til apotek, melding med forespørsel fra apotek og utleveringsmelding fra apotek. Bruken av meldingen er basert på at pasienten har avgitt samtykke om kommunikasjon mellom relevante instanser (apotek, fastlege og eventuelt PLO og spesialisthelsetjenesten).
Bedre beslutningsstøtte (skrevet 11 okt 2010 rh)
Med FEST2 får vi bedre beslutningsstøtte ved foreskrivning og dette må vises i EPJ. Vi bør få ta i bruk eResept grensesnittet før vi kan sende elektronisk eResept fordi denne modulen inneholder mange forbedringer. Kvaliteten på medikasjon kan dermed heves NÅ.
FEST2 inneholder alle forskrivningsregler, refusjonsregler, doseringsforslag etc. Vi må slippe å lete dette frem i papir eller andre applikasjoner.
Interaksjonsanalyse (eks DRUID): Ett klikk i medikasjonsbildet for å kjøre interaksjonsanalyse av pasientens medisinliste. SLV kjøper nå inn interaksjonsdata og skal legge disse inn i FEST. Mye avhenger av hvordan EPJ benytter disse dataene. Kommer 2011.
Automatisert faglig støtte ved valg av medikamenter for sentrale diagnosegrupper. Rådene kan ta utgangspunkt i pasientens kjønn, alder, eksisterende diagnoser, medikamenter, cave og mulige interaksjoner/kontraindikasjoner/forsiktighetsregler. Automatisk søk mot registrerte diagnosekoder i journal med oppslag mot relevante kontraindikasjoner/forsiktighetsregler for aktuelle medikament kunne også være nyttig. For eksempel pas. med astma og diabetes som står på en rekke medikamenter, skal nå starte behandling med antihypertensiva, her bør råd om medikamentvalg kunne gis automatisert med prioritert rekkefølge med korte begrunnelser for pro/contra.
eResept sender elektronisk søknad om individuell refusjon direkte til Helfo. Ila 2010 kommer det elektronisk svar på søknaden rett inn i EPJ.
EPJ løftet ønsker at korrekt takst automatisk genereres når søknad sendes.
Bivirkningsmelding: elektronisk versjon med godt brukergrensesnitt kan øke meldte bivirkninger. I dag er prosessen for tung. Mest mulig preutfylles automatisk, bla alle data om aktuelle medikament.
Pedagogisk og oversiktlig – skiller seg fra lister til apotek/helsepersonell. Reduserer misforståelser og feilmedisinering. Pas kan føre på endringer og kommentarer og ta det med ved neste legebesøk.
medikamentnavn, form, styrke, seponeringsdato, årsak, råd, fast-behov-kur dosering med morgen-lunsj-middag-kveld, fritekstfelt for beskjeder til pasient
dato for utskrift, legens navn, legesenter
plass til pasientens eller pårørendes kommentarer
Diskusjon pågår om hvordan papirutskrift til pasient av medisinlisten skal se ut.
Har eResepts papirutskrift for mange felt og uttrykk som er vanskelige for pasienten å forstå og som kan føre til forvirring og feil medisininntak? eksempler er "reit" og diagnosekoder. Er skillet mellom fast, ved behov og kur for utydelig?
Se papirutskr av medisinliste til pasient R040111.doc: Dokumentarkiv
Pasientsikkerhetskampanjen legger vekt på utskrift av medisinliste til pasient. Kontaktperson for kampanjen Unni.Krogstad@kunnskapssenteret.no
Reservasjon mot generisk bytte (skrevet 11 okt 2010 rh)
HELFO blåreseptkontroll krever journalført begrunnelse. Ved avkryssing av reservasjon mot generisk bytte skal det komme opp felt for fritekst begrunnelse og dette skal skrives til historisk journal.
Ordinere doseenringer frem i tid (skrevet 11 okt 2010 rh)
Opptrappings og nedtrappingskurer må kunne ordineres. Flere EPJ klarer ikke dette på annen måte enn at det skrives i fritekst i bruksfeltet på resepten. Dermed blir ikke medisinlisten riktig ved automatiske uttrekk. Dagens dosering skal stå i medisinlisten og automatisk endre seg med tiden slik som foreskrevet. Ved seponeringsdato skal medisinen forsvinne fra listen.
Medisin historikk (skrevet 11 okt 2010 rh)
Når det gjøres endringer i faste medisiner må det lagres en kopi av forrige liste i en logg, med fra og til dato. Medisinlister som er sendt eller skrevet ut til andre kan dermed spores ut fra dato ( hvis de ikke er lagret som en del av annet dokument i korrespondansearkivet )
Kommentarer